Detekcija Termalnih Nepravilnosti

Beskontaktna termalna analiza za sigurnije radno okruženje

Svjedoci smo povećanog rizika od djelimičnog ili potpunog prekida poslovanja uzrokovanog širenjem COVID-19 oboljenja među zaposlenima. Jedan direktan kontakt sa neodgovornom osobom dovoljan je da životno ugrozi kako vas i vaše zaposlene tako i vaše poslovanje. Trenutne procjene su da stepen rizika od oboljevanja raste dramatično sa rastom broja direktnih kontakata te je automatizovan sistem ranog upozorenja neophodan na prvoj liniji odbrane.

Kroz saradnju sa njemačkom kompanijom Mobotix AG, donosimo vam automatizovano rješenje visoke preciznosti koje samostalno analizira tjelesnu temperaturu svakog posjetioca u roku od 1 sekunde, upozorava na potencijalno zaražene osobe te im sprječava ulazak u branjeni prostor. Ovo je samo jedan od načina na koji termalna analiza smanjuje rizik poslovanja.

Prednosti termalne analize za vaše poslovanje

Proaktivna analiza

tjelesna-temperatura

Očitavanje temperature traje kraće od sekunde. Nenametljivom analizom podiže se stepen zaštite zaposlenih i smanjuje rizik od širenja zaraznih bolesti bez stvaranja dugih redova.

Automatizovan rad

automatski-alarm

Samo u slučaju detekcije povišene tjelesne temperature sistem automatski alarmira dežurno osoblje koje vrši naknadnu provjeru tjelesne temperature dodatnim medicinskim sredstvom.

Njemački kvalitet

Mobotix Made in Germany

Njemački kvalitet je zlatni standard u polju preciznog mjerenja koji se postiže rigoroznom kontrolom kvaliteta. Rezultat je postignuta preciznost termalne analize od +/- 0,3°C.

Socijalna distanca

socijalna-distanca

Sistem kontinualno vrši termalnu analizu bez potrebe za direktnim kontaktom. Na ovaj način sprečava se kontakt licem u lice prilikom provjere temperature svakog posjetioca i/ili zaposlenog.

Instalacija i upotreba sistema za termalnu analizu

Mobotix KMC Banja Luka

Šta je sistem za detekciju termalnih nepravilnosti i zašto bi me to zanimalo?

Sistem za detekciju termalnih nepravilnosti koristi tehnologiju termalne radiometrije razvijene od strane Mobotix AG Njemačka. U pitanju je renomirana svjetska kompanija sa sjedištem u Njemačkoj čiju srž čini razvoj optičko-termalnih uređaja i njihovo uvezivanje sa naprednim sistemima vještačke inteligencije. Upotrebom ove tehnologije sistem je u stanju da detektuje površinsku temperaturu predmeta i ljudi uz pomoć termalnih kamera, te ukoliko je izvan očekivanih vrijednosti, npr. viša od 37,3°C, da alarmira osoblje. Tehnologija termalne radiografije se takođe koristi i prilikom kontrole rada mehaničkih uređaja i sklopova, u nadzoru područja povišenog rizika od požara ili kod sprovođenja mjere zabrane pušenja i otvorenog plamena.

Mobotix AG je nedavno postao ponosni član Konica Minolta poslovne porodice te smo zahvaljujući ovoj saradnji u mogućnosti donijeti napredni sistem za detekciju termalnih nepravinosti na tržište Bosne i Hercegovine. Više informacija možete pronaći na internet stranici proizvođača.

Mobotix KMC Banja Luka
Instambul aerodrom Mobotix KMC Banja Luka 1

Testiran i dokazan sistem

Jedna od najpogođenijih oblasti poslovanja COVID-19 pandemijom je definitivno avio industrija. Aerodromi su u početku bili veoma rizično okruženje za rad, a sam avio-transport je smatran najopasnijom mogućom opcijom za putovanje.

Istambulski aerodrom („Istanbul Grand Airport“ – IGA) morao je pronaći efikasan način da obezbijedi sigurnost putnika kako bi nastavio svoje poslovanje uprkos globalnoj pandemiji. Povišena tjelesna temperatura je najčešći simptom COVID-19 oboljenja te je obezbjeđenje pregledalo sve koji dolaze na aerodrom ručnim beskontaktnim termometrom. Ovo je rezultiralo sporim radom, dugim redovima ali i nepreciznim očitavanjem jer dugotrajnom upotrebom termometri bi se zagrijali i izgubili efikasnost.

Odlučili su se za sistem za termalnu analizu a prednost su dali Mobotix rješenju zbog visoke pouzdanosti i preciznosti rada kao i obezbijeđenoj stručnoj podršci kroz sve faze projekta. Nakon postavljanja po jedne kamere na svaki od 7 terminala eliminisana su zadržavanja putnika, osoblje više nema potrebu da dolazi u kontakt sa svakim putnikom radi rutinskog pregleda a trenutno se radi i na uvođenju sistema termalne analize u druge segmente poslovanja IGA. Više detalja o ovom projektu možete pronaći ovdje.

Zakažite svoj termin za demonstraciju i uvijerite se na realnom primjeru u efikasnost našeg rješenja

Važna napomena: sistemi za termalnu analizu ne mogu otkriti bolest!

Mobotix M16 KMC Banja Luka 2

Nijedan sistem za termalnu analizu nije u stanju uspostaviti dijagnozu i potvrditi prisustvo bilo kojeg virusa ili obljenjaniti  mogu služiti kao medicinsko sredstvo, već isključivo ukazuju na povišenu temperaturu. To znači da su u stanju brzo pregledati i analizirati veliki broj osoba te potom izdvojiti pojedine koje imaju povišenu temperaturu kako bi se na njima obavila dodatna provjera sa odgovarajućim medicinskim sredstvom.

Takođe, uvođenje sistema za termalnu analizu nije zamjena za provođenje preporučenih zdravstveno-higijenskih mjera.

Mobotix M16 KMC Banja Luka 2