Kratki uvod u sistem upravljanja ispisom

 

Da li znate koliko vremena i novca prosječna organizacija gubi na nepotrebne troškove? Vjerovatno ne, u suprotnom bi učinili sve da to spriječite u svom poslovanju. Problem je što su mnogi troškovi skriveni i teško ih je locirati bez adekvatne analize. Česta je pojava da se troši 30% više nego što je neophodno na jednu jedinu ključnu poslovnu aktivnost – štampanje, iako je ovaj trošak lako obuzdati namjenski kreiranim sistemom upravljanja štampom, tj. ispisom. Štampanje je često zanemareno polje poslovanja svake firme, prepušteno “programeru” ili “aj-ti-jevcu” koji ionako ima pune ruke posla održavanjem računara i mreže. Ipak, troškovi štampanja se lako nakupe i otmu kontroli i u sebi sadrže mnogo više nego što bi se dalo naslutiti. Osim onih očiglednih troškova kao što je cijena samih štampača i papira, neki skriveni su:

 • Trošak nastao izborom neadekvatnog štampača, prije svega neodgovarajućim odnosom predviđenog obima ispisa samog uređaja i njegovog realnog učinka u vašoj organizaciji
 • Troškovi redovnog održavanja i redovnih servisa
 • Trošak nabavke servisnih dijelova te potrošnih materijala i dijelova
 • Trošak servisiranja i gubitka garancije nakon upotrebe neadekvatnih “zamjenskih” tonera koji nerijetko nanesu trajnu štetu štampaču
 • Troškovi nastali smetnjama u poslovanju nakon neočekivanog zastoja štampača sve do njegovog ponovnog puštanja u rad
 • Trošak radnog vremena IT osoblja zaposlenog u firmi zaduženog za prijem prijava o kvarovima i tehničku podršku i održavanje

Kada bi sabrali sve troškove vezane za štampanje mnogi se iznenade krajnjim iznosom koji ide i do 6% ukupnih prihoda. Bez obzira da li ste mala porodična firma ili razrađena poslovna mašinerija – to je dosta novca! Da stvar bude gora, mnoge kompanije koriste male stone štampače radi ugodnijeg rada pojedinih zaposlenih i to bez vođenja evidencije o troškovima nastalim na ovim uređajima što nepoznanicu troškova čini još većom. Ipak, u svijetu se već dugo vremena uspješno koriste rješenja kreirana da pomognu poslovnim organizacijama u nadzoru i kontroli svih aktivnosti i troškova vezanih za štampanje istovremeno štedeći vrijeme, i najvažnije, novac. Ovakva gotova rješenja se zovu sistemima za upravljanje ispisom.

Šta je sistem upravljanja ispisom?

Sistem upravljanja ispisom je usluga kreirana da uredi i optimiziju poslovnu štampu prebacujući odgovornost i upravljanje nad štampačima, njihovom održavanju i potrošnim materijalima na pouzdanog partnera sa dugogodišnjim iskustvom, poput KMC-a. Nakon početne procjene i analize troškova neoptimizovanog štampanja vrše se izmjene i daju se preporuke radi ostvarenja efikasnijeg poslovanja i veće produktivnosti vaših zaposlenih. Sistem upravljanja štampom daje konkretne rezultate kako bi poslovna organizacija uštedila novac a njeni zaposleni se fokusirali na osnovne djelatnosti umjesto na pokvarene štampače i srodne probleme. To je ujedno najlakši način za smanjenje frustracije i administrativnih troškova koji istovremeno povećava produktivnost vječito zauzetog IT sektora čiji zaposleni često troše i do 25% radnog vremena upravljajući i održavajući štampače i srodne uređaje. Neke od funkcionalnosti i prednosti sistema za upravljanje štampom su:

 • Proaktivni monitoring svih uređaja za štampu
 • Redovno održavanje i servisiranje na korisničkoj lokaciji
 • Automatska zamjena potrošnog materijala
 • Detaljno izvještavanje o korištenju štampača
 • Unaprijeđeno kretanje dokumenata
 • Jedan zajednički mjesečni račun za sve troškove štampe

Kontaktirajte nas već danas i saznajte više o prednostima sistema upravljanja ispisom ili dogovorite BESPLATNO savjetovanje.

O KMC-u

KMC od 2005. godine nudi opremu, usluge kao i pakete kompletnih rješenja iz segmenta kancelarijskog poslovanja i poslovnih tehnologija na tržištu Bosne i Hercegovine i susjednih zemalja. Zahvaljujući našim rješenjima, sposobnim da mala preduzeća pretvore u visoko-produktivne oaze ali i da velikim kompanijama pruži neophodan uvid i kontrolu u interno poslovanje, postali smo prepoznatljivo ime u poslovnim krugovima regiona.

Kategorije

Arhiva

Podijeli članak

Podijeli ovaj članak sa svojim prijateljima